"Se nem kalács, se nem rétes"- kezdte mondandóját az a magyaregregyi hölgy, akit volt szerencsém megismerni az "Ízőrzők" című műsorból. "Ostoros rétes" a becsületes neve. No, mivel megszállottja vagyok a kelt kalácsoknak-és amióta el is tudom készíteni-, nem volt kétséges, hogy meg kell csinálnom.
Munkásnak ígérkezett, nem okozott csalódást, de minden fáradságot megért.
4 dl tejbe 4 ek. cukrot teszünk, meglangyosítjuk a mikróban, majd belemorzsolunk egy 5dkg-os élesztőt, lefedjük és meleg helyen megkelesztjük.
60 dkg liszthez 4 tojás sárgáját, 4 ek. olajat, kicsi sót teszünk, majd beleöntjük a megkelt élesztős tejet, jól összedolgozzuk. Én géppel szoktam, sajnos a kezem nem bírja :-(
Lisztezett deszkán még átgyúrjuk, 9 gombócot formálunk és a deszkán hagyjuk még 20 percet kelni.
A töltelék sok minden lehet, de először is ami a legfinomabb, az a :
Kakaós: 25 dkg puha vaj+20 dkg porcukor+4 ek kakaó (fahéj is lehet még bele vagy helyett)
Diós -meggyes: darált dió+porcukor+meggy darabkák (itt nem írok mennyiséget, én saccoltam, kb 15 dkg darált dió+10 dkg pocukor, ha marad ki hűtőben eláll)
A kis gombócokat kinyújtjuk tepsi nagyságúra,megkenjük a töltelékkel,összetekerjük és 3 rudat összefonunk.
Kizsírozott tepsibe tesszük a fonatokat, két kakaós közé került a diós.
Megkenjük az oldalukat olvasztott zsírral, hagyjuk még kelni egy fél órát, ja és a tojássárgával is el ne felejtsük megkenegetni. Mindeközben már persze az előmelegített sütő nagyon várja, hogy a tepsi bekerüljön :-)
És ha már ilyesmi színe lesz, akkor biztos, hogy ki is veheted:-)
És ha már a vendégeid így bele vannak esve az étkekbe, akkor biztos lehetsz, hogy jól sikerült és másnapra semmi nem marad.
A hölgy azt is mondta:- Ó, kedveskéim, a mi családunkban nem is elég az egy tepsi, nem is kilenc kis gombócot formálok, hanem 18-at!
No, hát akkor mindenki mérlegeljen, mindenesetre, nem egy "összedobáloméskész" süti.
Jó étvágyat!
Ezt a receptet tuti, hogy kipróbálom, a siker garantált vele.
VálaszTörlés:)
Orsi!
Remélem nem bánod, hogy megosztok veled 2 receptet ami nálunk nagy sikert aratott, hátha kedvet kapsz hozzá, és alkalomadtán kipróbálod!
Az első Limara-féle töltött kalács, amit tavaly az utolsó pillanatban készítettem el...
Története csupán csak annyi, hogy a megfőzött sonkát, tojást és egyebeket a lányok nem voltak hajlandóak megenni, viszont ebben a formában, sikeres volt...
http://limarapeksege.blogspot.hu/2012/04/husveti-toltott-kalacs-ii.html
A másik receptet az utóbbi időben egyre több gasztroblogban láttam feltűnni, ami nekem is meghozta a kedvem, a kipróbálásához.
Azóta már több ízben is készítettem a lányok nagy örömére, mert az osztályuk uzsonnaellátmányánál első számon szerepel.
(fahéj helyett kakaóval is múúúkodik)
:)))
http://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2012/05/fahejas-lap-kalacs.html
Köszi Móni! Kipróbálom! Puszi!
VálaszTörlésJaj, Orsi segíts!
VálaszTörlésAmennyiben kakaóst sütök, akkor a vajat+ cukrot és a kakaót összekeverem krémmé és azt kenem bele, majd tekerem fel, és végül fonom össze?
A kakaós massza állaga érdekelne, mert akkor gondolom, nem úgy töltjük, mint például a kakaós csigákat...
Egy kissé most elbizonytalanodtam, ezért kérdezem, igaz, csak vasárnap szándékozom sütni...
:D
Puszi!
Kellemes hétvégét, jó árusítást!
Én is kipróbálom.Jónak igérkezik.
VálaszTörlés