2013. január 24., csütörtök

Esküvő - Mary - Semmi

Színházi élményekkel tovább nyaggatlak benneteket, de muszáj megosztanom. Meg aztán abban is bízok, hátha valaki kedvet kap-vagy éppen nem - ezekre a darabokra.
Az "Esküvőtől válóperig" című darab nálam nem verte ki a biztosítékot, nem volt nézhetetlen, csak igazából nem értettem, hogy erre a darabra oly nehéz kapni jegyet?! Sógornőmék nézték volna először, de egyéb elfoglaltságuk miatt, anyukámmal néztem meg. Kellemes kis este volt, Schell Judit bámulatos, Csányi Sándor lehengerlő, de számomra a legnagyobb öröm volt látni Szombathy Gyula művész urat. Kíváncsi vagyok sógornőmék mit szólnak majd hozzá?! Sógorom véleményét már borítékolom :-)



"Ha a Cseresznyefa utcát keresed, egyszerűen kérdezd meg az utcakereszteződésnél álló rendőrt. A rendőr majd kissé félretolja sisakját, tűnődve vakarja meg a fejét, aztán előrebök fehér kesztyűs, vastag mutatóujjával, s azt mondja:
- Első utca jobbra, második balra, aztán egyenesen előre, s már ott is van. Jó reggelt!
Annyi bizonyos, hogy ha híven követed ezt az útbaigazítást, ott is leszel - egyenesen a Cseresznyefa utca közepén. Egyik oldalán házak sorakoznak, másik oldala véges-végig park, közbül pedig mindenütt cseresznyefák táncolnak.
Ha a tizenhetes számot keresed - márpedig alighanem azt keresed, mert hiszen ez az egész könyv éppen arról a házról szól -, hát azt hamarosan megtalálod. Először is, mert az a legkisebb ház az utcában. Mellesleg pedig az egyetlen, amely meglehetős rozzant állapotban van, s erősen ráférne, hogy újrameszeljék. Hanem a gazdája, Banks papa, azt mondta Banks mamának, hogy vagy szép, tiszta, kényelmes háza lehet, vagy négy gyereke. Mind a kettőre nem telik."

Travers "Csudálatos Mary"-je örök kedvenc könyvben és filmben egyaránt. A Madách Színházban szeptemberben mutatták be a "Mary Poppins", színpadi változatát.
  
Igazából erre is nagyon nem lehetett jegyet kapni, nekem - a szenzációs színházi jegyértékesítő ismerősömnek köszönhetően - elég hamar sikerült. 12 éves lányommal öröm volt nézni, csendben dúdolgatni magamban az ismerős dallamokat. Felidézni, hogyan is táncoltunk erre egy pedagógus bálon a kollégákkal, és vajon melyik évben is volt az? hová is mentettem azokat a képeket? Na szóval visszatérve a darabra, a főbb szerepekben hármas szereposztás él, mi Oroszlán Szonjával, Szente Vajkkal, Szervét Tiborral és Koós Rékával láttuk. Pörgős, élvezhető még a hátsó sorból is , és nagyon, de nagyon látványos! Azt is megemlíteném, hogy végig angol felirattal is követhettük az előadást.
Olvassátok el a kritikát, amit természetesen egy műértő sokkal jobban tud/ért/lát:http://7ora7.hu/programok/mary-poppins/nezopont
De, aki teheti, és kap rá jegyet, ne hagyja ki!

-A Semmi az nem semmi!- így ajánlottam olvasóim, kollégáim figyelmébe azt a könyvet, amelyet már Dániában betiltottak egyszer, aztán kötelező olvasmánnyá tették. Sokan már gondolhatjátok, hogy Janne Teller: Semmi c. regényére gondolok.
A szerző
A mű borítója


Első olvasatra annyira megdöbbentett a regény, hogy napokig "bennem" volt, letaglózott, aztán újra olvastam, újra értelmeztem, és egyben biztos voltam, hogy a lányommal MÉG NEM olvastatom el, majd hetedikben vagy nyolcadikban . Kritika a műről:   itt
Lázas örömmel vártam azt a napot, amikor színházban is bemutatják-mert sógornőm bábszínházi sajtótájékoztatói látogatása után már biztos volt, hogy lesz magyarországi bemutatója-! A Bábszínház repertoárjában januártól látható.
Megint nagy szerencsém volt: az előadás főpróbáján részt vehettem! 
Huh, az előadás ugyanolyan jó és maradandó, frenetikus volt, mint a regény! Nem találkoztam még olyan művel, amikor ennyire passzol a színpadi változattal. Hoffer Károly  fiatal rendező és Gimesi Dóra bábszínpadi adaptácója remekül visszaadta a mű mondanivalóját, azt a katartikus érzést, amit olvasásakor éreztem.A zenés -bábos pszichothriller zenéjét Kiss Tibornak köszönhetjük (Quimby), ami még jobban fokozza a mű zsenialitását, komolyságát, provokatív jellegét. A színészek sokoldalúsága lenyűgöző!
13 éves kortól ajánlják, de érzékeny lelkű gyermekeknek én nem ajánlom. A pedagógusok egybehangzó véleménye az volt, hogy a tanár csak akkor vigye el az osztályát, ha már elég érettnek érzi őket, és itt nem a testi adottságokra gondoltak.
" A Fontos Dolgok Halmának" történetét elolvasni ajánlom először felnőtteknek, aztán mindenki döntsön, érzése szerint.





2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy nemcsak kulináris, hanem kulturális élményekről is írsz.

    1, Pénteki darabot várom és természetesen elmesélem hogy tetszett.

    2, Mary Poppinsra nekünk is vehetnél 2 jegyet drága Orsi- kicsit most duzzogok is, hogy nem szóltál. Hannával veletek tartottunk volna. Esetleg megbízhatlak vele?

    3, A Semmit már olvasni sem volt semmi. Napokig a hatása alatt voltam. 14 éven aluliaknak semmiképpen nem ajánlom. Bábokkal, emberekkel, színházban még elképesztőbb lehet, nem véletlenül szerveznek az előadás után pszichológussal beszélgetést a gyerekekkel.
    Puszi
    Ági

    VálaszTörlés
  2. Köszi Ági,
    ami a bejegyzéseket illeti, még gyerekcipőben járok, kb. 2 hétig volt szerkesztés alatt a mondandóm....
    A Maryre akkor felíratlak-mert máshogy nem megy :-(, hétköznap is jó lenne?
    Puszi

    VálaszTörlés